آخرين جلسه هياترييسه فدراسيون فوتبال ايران پيامهاي متفاوتي براي جامعه فوتبال داشت.
به گزارش وب سایت نود و به نقل از اعتماد اتفاقات آخرين جلسه در مديريت مهدي تاج، نشان ميدهد دوران تازهاي براي فوتبال ايران آغاز شده است و با اينكه علي كفاشيان كمي با فاصله در كنار رييس نشسته بود، اما نقش كمي در تصميمات مهم و استراتژيك فوتبال دارد. انتخابهاي جديد نشان داد كه فوتبال در سايه آرامش، ميخواهد وجه تازهاي از مديريت فوتبال را تجربه كند. پيام مهم اين جلسه اما به نزديكي هياترييسه با رييس بازميگشت، موضوعي كه در سالهاي گذشته نشاني از آن نبود و تصميمات علي كفاشيان با رويكردهاي هياترييسه تفاوتهاي بسياري داشت. اما ماجرا وقتي مهمتر ميشود كه در كنار همه اين مسائل، سعي شده برخي نيروها را به فدراسيون فوتبال تحميل كند. موضوعي كه تا امروز مهدي تاج با آن مقابله كرده است. اما اين فشارها ادامه خواهد داشت و برخي منابع موثق از تهديد به استعفا گفتهاند؛ تاكتيكي براي فرار از فشارها براي اينكه فوتبال براي خودش تصميم بگيرد. شايد فوريترين انتصاب در حوزه فدراسيون، فوتبال انتخاب دبيركل و رييس سازمان ليگ باشد، اما در كمال تعجب اين انتخابها در جلسه اخير به بحث گذاشته نشد و برخلاف پيشبيني رسانهها، از دستور كار خارج شد. اين فعل و انفعالات را ميتوان درراستاي هماهنگي هياترييسه و رييس فدراسيون فوتبال جستوجو كرد كه اين روزها بهدنبال كمترين تنش و فرار از فشارها است.
اين روزها تاج در مديريت فدراسيون فوتبال، مشكلات بسيار زيادي دارد. با وجود گذشت بيش از يك ماه از دوران رياستش، هنوز تكليف صندلي دبيركل و نايبرييس دوم فدراسيون مشخص نشده است. اين اتفاق البته به خاطر فشارهاي مختلفي بوده كه از جناحهاي مختلف روي رييس جديد وجود دارد و او را در گرفتن تصميم نهايي مردد كرده است. به هر حال از يك طرف علي كفاشيان، رييس قبلي فوتبال كشور، حالا به عنوان نايبرييس اول مجموعه حضوري فعال در فدراسيون دارد و دوست ندارد كه از معادلات قدرت و تصميمگيري بهراحتي حذف شود. به همين دليل تمام تلاش خود را ميكند تا در اتفاقات مختلف به ويژه انتخاب دبيركل و نايبرييس دوم روي تصميماتي كه تاج ميگيرد، تاثيرگذار باشد.
در بعد ديگر قضيه اما اعضاي هياترييسه كه اكثريت آنها از دل اپوزيسيون شكل گرفته در مجمع بيرون آمدهاند و خواهان تغييرات اصولي و اساسي در ساختار فدراسيون هستند، با صراحت به رييس اعلام كردهاند كه مخالف ادامه حضور عليرضا اسدي در سمت دبيركلي هستند. اين در حالي است كه به تاج اعلام شده كه دبيركل فعلي را به صورت رسمي در سمت خود ابقا كند.
در شرايط كنوني علي كفاشيان هم كه به خوبي ميداند جدايي اسدي از فدراسيون، قدرت او را از همين حالا هم كمتر ميكند، بيشتر تمايل دارد كه اسدي به كار خودش ادامه بدهد. مهدي تاج هم كه خودش در يكي، دو سال گذشته اختلافات بسيار زيادي با دبيركل داشته ترجيح اصلياش اين است كه به همكاري فعلي پايان بدهد. اما دو مساله او را از اتخاذ اين تصميم تا به امروز منصرف كرده است. اول اينكه او نميخواهد هزينه حذف اسدي را بدهد. دوم اينكه او روي اين موضوع تاكيد دارد كه در شرايط كنوني نبايد عجولانه تصميمي بگيرد تا در آينده برايش مشكلاتي بيشتر از امروز با روي كار آمدن دبير جديد به وجود بيايد.
فشارها روي تاج فقط به موضوع انتخاب دبيركل مربوط نميشود. او تقريبا براي صندلي نايبرييسي دوم فدراسيون كه همزمان بايد رياست سازمان ليگ را هم برعهده داشته باشد همين مشكلات را دارد. جالب اينجا است كه او به سفارشهاي بيرون از مجموعه فدراسيون براي انتخاب منصور قنبرزاده به عنوان نايبرييس دوم رسما طبق شنيدهها جواب منفي داده است و حتي در جلسات خود با مسوولان ورزشي هم بهشدت روي اين تصميم خود پافشاري كرده و حاضر نشده زير بار فشارها اين انتخاب را انجام دهد. با اين توضيحات مشخص ميشود كه دليل تاخير رييس فدراسيون براي انتخاب دبيركل و نايبرييس در هفتههاي گذشته چه بوده است. رييس جديد فوتبال ايران هرچند در جلسات خصوصي روي اين مساله تاكيد داشته كه با استقلال كامل و بدون توجه به فشارهاي بيروني تصميماتش را ميگيرد. به عنوان مثال تاج دوساعت قبل از شروع جلسه هياترييسه در روز شنبه هم نشستي برگزار كرد و در حاشيه اين ديدار به او توصيه شده بود كه دبيركلي اسدي را در جلسه هياترييسه فدراسيون نهايي كند. اما پيش از آن هم اكثريت اعضاي هياترييسه در ديدار با رييس نسبت به موضوع انتخاب دبيركل و مخالفت جديشان با ادامه همكاري اسدي نكات بسيار مهمي را ارايه داده بودند. ماجرايي كه باعث شد نفر اول فوتبال تصميمگيري درباره انتخاب دبيركل و نايبرييس دوم را باز هم به آينده موكول كند.
طبق قانون رييس فدراسيون بايد دبيركل پيشنهادياش را براي انتخاب به هياترييسه معرفي كند تا بالاترين ركن تصميمگيري در فوتبال ايران بعد از مجمع عمومي، درباره گزينه پيشنهادي تصميم نهايي را بگيرد. در شرايط كنوني با وجود اينكه دبيركل هنوز انتخاب نشده، مهدي تاج با استفاده از اختيارات قانونياش پروژه ايجاد تغيير و تحولات اساسي در ساختار اجرايي فدراسيون را با همفكري مشاوران خود كليد زده است. او در نخستين قدم محمدرضا ساكت را به عنوان مشاور عالي و نظارتي و رييس سازمان تيمهاي ملي انتخاب و معرفي كرد. سپس اميررضا آصفي، ديپلمات مشهور عرصه سياست خارجي كشور را به عنوان مشاور بينالملل به اهالي فوتبال معرفي كرد. به زودي هم آصفي را به صورت رسمي رييس كميته روابط بينالملل فدراسيون خواهد كرد و به او در زمينه مراودات و رايزنيها و تصميمگيري و تصميمسازيهاي خارجي اختيار تام خواهد داد. نكته قابل توجه درباره انتخاب آصفي اين بود كه علي كفاشيان به خاطر اختلافاتي كه با او از گذشته داشت، در جريان جلسه اخير هياترييسه با انتخاب تاج مخالفتهايي كرده بود. اما رييس فعلي، به توصيههاي رييس قبلي هيچ اهميتي نداد و آصفي را وارد مجموعه فدراسيون فوتبال كرد. بزرگترين اتفاق در جلسه هياترييسه اما جايگزيني احمدرضا براتي به جاي هوشنگ نصيرزاده بود. تصميمي استراتژيك از سوي تاج كه شايد فقط علي كفاشيان و آنهايي كه روي اتفاقات و مديريت فدراسيون تسلط كامل دارند، از پشت پرده و اهميت آن با خبر باشند. براتي از سوي تاج به عنوان رييس جديد كميته حقوقي و تدوين مقررات انتخاب و در اين مجموعه جايگزين هوشنگ نصيرزاده دوست نزديك كفاشيان شده است. در شرايطي كه نصيرزاده با هماهنگي كفاشيان از مدتها قبل وظيفه تغيير اساسنامه فدراسيون و آييننامه هياتهاي فوتبال را كليد زده بود، به نظر ميرسد كه اين مساله تا حدود بسيار زيادي براي تاج قابل هضم نبود. به همين دليل با انتخاب براتي مقدماتي را فراهم كرد تا تدوينگر جديد قوانين مهم فوتبال كشور فردي نزديك به خودش باشد. تصميمي زيركانه كه به خوبي نشان ميدهد تاج اصلا دوست ندارد جوري مديريت كند كه همه فكر كنند هنوز زير سايه كفاشيان قرار دارد. حتي اگر رييس قبلي در جلسات هياترييسه درست در كنار رييس فعلي بنشيند. واقعيت اين است كه تاثيري در تصميمگيريهاي اصلي تاج ندارد.
عليرضا اسدي امروز با وجود اينكه هياترييسه براي حضورش در سمت دبيركلي مجوزي صادر نكرده، همچنان به كار خود با نظر تاج و مسوولان ورزش ادامه ميدهد. تاج هم با وجود گذشت چند هفته هنوز درباره آينده اين مدير تصميم نهايياش را همانطور كه اشاره شد نگرفته است، با اين حال اتفاق جالبي در فدراسيون در حال رخ دادن است. مهدي تاج در آرامش كامل و بدون توجه به فشارهاي مختلف، افراد منتخب خود را در راس كارهاي مختلف ميگذارد. به اين ترتيب نقش دبيركل در فدراسيون فوتبال بهشدت كمرنگتر از سابق خواهد شد و حتي اگر قرار باشد يك دبيركل جديد روي كار بيايد، پستهاي كليدي در اختيار افراد منتخب تاج قرار دارد و آنها زيرنظر مستقيم رييس كار خود را انجام ميدهند. بهطور مثال همه از درگيريهاي به وجود آمده بين عليرضا اسدي و كارلوس كيروش باخبر هستند. انتخاب محمدرضا ساكت به عنوان رييس سازمان تيمهاي ملي در واقع نقش دبيركل را در امور مربوط به تيم ملي به كمترين حد خود ميرساند. اسدي در شرايط كنوني نسبت به اين اتفاقات سكوت اختيار كرده و هيچ واكنشي هم از خود نشان نداده است. اما مهدي تاج از فرصت بهوجود آمده نهايت استفاده را كرده و با اختيارات قانوني كه دارد، قبل از اينكه بخواهد دبيركل جديد (اسدي يا هر گزينه ديگر) را انتخاب و معرفي كند، مهمترين امور اجرايي فدراسيون را با فعال كردن سازمانهاي مختلف، ساماندهي ميكند.
شايد يك هدف هم اين باشد كه با عدم انتخاب دبيركل و ابقاي اسدي، تلاش بر اين است مقدماتي فراهم شود كه اين مدير به خاطر فضاي فعلي و ناديده گرفتن اختياراتش، از سمت دبيركلي خودش كنار برود. اما منابع موثق خبري به خبرنگار «اعتماد» اعلام كردند كه اين مدير به هيچ عنوان قصد انجام چنين كاري را ندارد و به كار خود تا زماني كه تصميمگيري رسمي صورت بگيرد ادامه خواهد داد.
آنهايي كه در تمام سالهاي گذشته با فوتبال و مسائل ريز و درشت آن همراه بودهاند، قبول دارند كه مدتها تصميمات فوتبالي از بيرون و خارج از مجموعه مديريتي ورزش تحميل ميشد. در واقع همه اينها حاصل اعتراف تلخي است كه رييس قبلي فوتبال ايران در يكي از مصاحبههايش داشت: «من اختيار ليوان آب داخل دستم را هم نداشتم» عدم استقلالي كه بارها و بارها رييس سابق از آن ضربه خورد و به خاطر آن مورد نقد قرار گرفت. اين قضايا مربوط به چند سال قبل بود. اما حالا چند سال بعد است و مهدي تاج به رياست فدراسيون فوتبال رسيده است و از همين حالا براي اتخاذ بعضي تصميمها در جلسات خصوصي كه برگزار ميشود تحت فشار است. در حاشيه يكي از همين نشستها كه چند روز پيش انجام شد، اختلافنظر به قدري زياد بود كه در نهايت تاج با ناراحتي و عصبانيت اعلام كرده بود كه خودش با استقلال كامل تصميم نهايي را اتخاذ خواهد كرد و اگر قرار باشد فشارها ادامه پيدا كند از رياست فدراسيون به نشانه اعتراض استعفا خواهد داد. در چنين شرايطي درست است كه همه ميدانند تاج استعفا نميدهد اما همه ميخواهند بدانند تاج چه تصميمي ميخواهد بگيرد. اختيار ليوان در دست خودش باشد...